Zagrebački dekameron

novele o životu i njegovim strastima

Bilješka autora



Zagrebački dekameron zbirka je priča od novela lakih koje nepretenciozno troše vrijeme kao hobi jedne duše koja provodi večeri uz poeziju pera od tipki što kotrljaju riječi. Ako ste pismenost svoju uzdizati stali i razumijete se u zadovoljstva razna, podarite si trud i pročitajte ovaj proslov od riječi ter odlučite vrijedi li vam virit' kroz ključanicu ili otvorit' škrinjicu u koj' blago se krije.

Proslov od zrna bibera

Postoji li svaka sličnost sa likovima i prilikama raznim u koje vas život dovede te je li ona namjerna ili slučajna, to zaključite sami. Želite li iz bilo kojeg razloga autora pohodit' kliknite na spojku preko koje se sa autorom brzo opći:

mail search:
bocacciozg@yahoo.com





Purgeraj



Popevke sem slagal i rožice bral i Zagrebu samo ja mladost sem dal ...
Samo za purgere i one koji Zagreb u srcu nose i time se ponose.


© Zbudimo se purgeri
© Priča iz Saloona
© Duhanski put
© Pimpek plac
© Zrinjevac
© Republika peščenica
© Adventske špelancije
© Zagreb, Amerika u malom




Priče sa zapadne strane



Tematska svaštara od niske priča, crtica i novela koje meštar Bocaccio ispriča i odasvud ih skupi u kolekciju zbirke kao spomen na ljudski um koj' istovremeno veleban je al' ponekad i glup jest a sve to bez pretenzije da konačnu pouku smjerniku on dade.

© Bez velikih riječi ...

© Priče iz Bečke šume ...
© Violini s ljubavlju ...
© Najveća moguća cijena ...

© Piratice s Kariba ...
© Stockholmske vertikale i paralele ...
© Galebovi u slici i riječi ...
© Pit i to je Amerika ...

© From Moscow with love ...
© Space oddity - part 1 ...
© Space oddity - part 2 ...
© Born to be Wild ...
© Meeting with the Boss ...
© Corridrs of Time (Newgrange)...
© Irske razglednice ...
© Paris latinos ...
© Belfast 55 ...
© Proud to be Scotch ...
© Legenda o Sretnom Princu na dvoru Kralja Artura ...

© Kad muškarci kuhaju ...
© Zagrebačke priče: Posljednji fijaker ...
© Čuvar Irske u zimskom razdoblju ...

© Heidelberg - Stars on 45 ...
© Gastronaut - Stars on 45 ...
© Moja Domovina u slučajno nabacanim fotografijama s voznim redom ...
© Gastronautika u pregršt fotografija ...
© Chicago - my kind of town ...
© Bocaccio u Africi ...
© Ukratko iz Nairobija ...
© Advent u Nairobiju ...

© Prvi mačići se red blogere bacaju ...
© Sve što ste željeli znati o safariju, a niste se usudili pitati ...
© Sva čuda svijeta ...
© Cheri Cheri Lady ...
© Taman za Meštra Bocaccia ...
© Geiles Leben ...
© Nebo ...
© Sreća ...

© Priča o sedam zečića ...
© Snovi
© Samo za odabrane

© Moja najljepša priča

Copyright © by Bocaccio, Zagreb




Što muškarci žele



Jedna tematska niska priča, crtica i novela koje meštar Bocaccio ispriča i odasvud ih skupi u kolekciju zbirke bez pretenzije da nešto posebno pametno on veli već samo da vas razveseli.

© Vožnja je strast

© Pet razloga zašto se šveđanke ne boje zime ...
© Švedski brendovi u slici i riječi ...
© Coolest things in the world

© Ja się boję sama spać
© I mi konja za trku imamo
© Born to be wild u 17 slika

© Mercedes-Benz


Copyright © by Bocaccio, Zagreb




Basne za velike i male



Niska basni raznih koja poduči, zabavi i k tomu jošte na načine razne korisna bude biti može jer napuni i izdovolji i trbuh i tijelo i um ljudski raznim radnjama zadovolji. I sve to baš onako kako na životinjskoj farmi priliči i na njoj treba biti a koje se pametan čovjek ponekad razložno valja kloniti.

© Večernja škola
© Tata ti me voliš
© Božićne priče za velike i male
© To Be or Not To Be
© IzPonova (Orlići opet lete)
© Božićna priča
© Ljubitelji životinja u policijskoj stanici 666
© Ljevica i desnica u vrijeme adventa ...

Copyright © by Bocaccio, Zagreb



četvrtak, 15.05.2014.

Čuvar Irske u zimskom razdoblju




Negdje, ne tako daleko, na sjeverozapadu Europe nalazi se zeleni otok od smaragda koji se ovdje vade već 6000 godina. no ne bojte se, ovo nije priča o povijesti već nastavak serijala o putešestvijama po irish roundabouts. Da se podsjetimo, spojka na prošlogodišnji dio nalazi se ovdje.

Priča je to o zanimljivostima zelenog otoka i zgodama koje putnik doživi kad makne se iz Dablina. Prethodni nastavak bilježi raspjevano irsko ljeto pa je red da ovaj veli poneku o ostalim godišnjim dobima koja se po navadi zimi pribrajaju iako zbog specifičnosti klime to nisu. Pa upravo zato što ćete na vaše zadvoljstvo naći poneku bilješku o pješčanim plažama na Atlantiku koje naprasto mame da zaplovite vodenim valovima za koje morate nadasve vješti biti, vaš omiljeni pisac pridoda pokoji video što ga zabilježi njegova kamera.



A sad krenumo redom.


Za početak o hrani




Pojam irske gastronomije su tradicionalni fish&chips, steak, lamb, roasted duck legs, irish stew (seafood, fish, shrimps, lamb), apple pie i brownie. Postoje i neka druga jela ali na žalost sva ostala hrana im je, za naš ukus, manje više bljutava i neukusna a što su mi priznali i moji kolege irci. Pa se možda upravo i zbog toga svi se oni tako manijakalno okreću talijanskoj kuhinji.












U usporedbi sa Dablinskim iskustvima od prije koju godinu kada me se kvalitetom hrane dojmio Flanagan’s na O’Connell street (u njemu su snimljene neke scene filma “Patriot games”), tijekom ovog boravka isti me je potpuno razočarao. Ipak, stjecajem okolnosti otkrio sam Dunne and Crescenzi na Frederick street sa ugodnom talijanskom kuhinjom i velikim izborom dobrih vina. Ali ne zavaravajte se, irski pojam talijanske gastronomije, baš kao i u susjednoj Britaniji nema veze sa originalnim, mediteranskim. Vrijedi to čak i kad restoran vodi talijan a posluga su talijani. Sve počinje sa maslinovim uljem koje je ovdje rijetkost i ne koristi se pri kuhanju već samo kao servirni dodatak na stolu restorana. I to ne, kako smo mi navikli, djevičansko već ono miješano sa običnim uljem. Zatim se nastavlja više no čudnom navadom da vam kao side dish (prilog) uz pastu redovno serviraju chips (prženi krumpir). Nadalje, tu je pizza koja objektivno ne pripada restoranskoj već ponudi cantinette kojih u Irskoj jednstavno nema. Također, pod krinkom talijanske kuhinje u restoranima će vam bez pardona ponuditi mnogobrojne varijante irish steak što naravno nije loše ali on tu jednostavno ne pripada. Ipak, od nekilicine talijanskih restorana koje sam širom Irske posjetio, uz već uz spomenuti Dunne and Crescenzi namjernicima bi preporučio Il Padrino (Cork) i Bianconi (Sligo). Nađete li se u Galwayu ili Belfastu pa i drugdje savjetujem vam da "talijanske" restorane izbjegavate. Bolje potražite neki gdje vas čeka tradicionalna irska kuhinja koja je bilo gdje da ste zasjeli manje više ujednačena pa odabirući relikte irske gastronmije ne možete promašiti.


Full Irish breakfest


Vegetable soup


Onion soup



Seafood/fish/cord chowder


Sirloin steak


Fish&chips


Lamb stew


Chrisp duck legs


Apple pie


Brownie



Irish pubs

Definitivno Irska je zemlja piva. Jeste li znali da su s početkom 1800tih uvedene dozvole za prodaju piva i da im je broj od tada ograničen na sveukupno 10.000 a što danas uključuje ne samo Republiku Irsku već i Sjevernu Irsku (Ulster)? Zato se ne trebate začuditi vas ako u restoranu, u koji zbog dobre hrane zađete, mjesto piva posluže vinom. Ograničenje je rezultiralo da se od ugostiteljstva može dobro živjeti ne varajući državu i bez postojanja fiskalnih blagajni. Širom smaragdnog otoka postoje pabovi i Pabovi a želite li doživjeti istinsku atmosferu pravog irskog (domaćeg) paba trebate se maknuti iz Dablina. Jer u pravom irskom pabu društvo je domaće, okuplja se uz pivo i viski a muzičari na tradicionalnim instrumentima (gitara, bendžo, bas, violina, flauta, harmonika) praše veselu glazbu za što ih, kao jedinom zadovoljštinom publika časti pitama piva. Pisac ovih redova vam savjetuje i da se, prije nu što naručite piće, raspitate toči li se ovdje koje lokalno pivo i uz to vas uvjerava da nećete požaliti. Također vam jamči da, zađete li u isti lokalni pab više doli jednom, šanker će vam, prije no što izreknete svoju želju natočiti pintu ili čašu onog što inače pijete. A vi ćete se lijepo zabaviti čavrljajući sa domaćima jer irci su veseli i pristupačni, dobroćudni ljudi. Jednako kao i ameri (pogotovo amerikanke) kojih ovdje ima tijekom čitave godine.









Iza deset uveče u irskm pabu se okupljaju mizičari i zabava može početi ...



Uz pivo u irskom se pabu uvijek nađe njegov rođak, viski. Na žalost, od nekadašnjih mnogobrojnih destilerija i brendova nadaleko čuvenog pića koje naziva se irish whiskey, u današnje se vrijeme sve svede na Jameson, Tullamore i Bushmills. A kako potonji dolazi iz Ulstera, zbog razloga, naručite li ga u Republici Irskoj, dočekat će vas smrknuti ili začuđeni pogledi. Ipak to prepreka nije da, kad ste već na otoku od smaragda, posjetite Ulster i naravno Belfast tim više što granica na otoku nema. Jedino po čemu znate da ste u Ulsteru su ograničenja brzina koja su u miljama i što mjesto irskihmasovno vidite britanske registarske oznake.










Irish roundabouts

U svakom slučaju, želite li upoznati Irsku maknite se iz Dablina i budite pripravni na rentanje automobila. A kad ste već sjeli za volan tu je i vožnja. Pa će vam, čim čuju da ste sa kontinenta, agencije pokušati naplatiti debelo osiguranje. No vi se nedajte i hrabo uzmite samo ono osnovno te prihvatite depozit na vašoj kreditnoj kartici. Pažljivo pročitajte sve klauzule ugovora o najmu kako bi bili sigurni što kupujete i vozite pažljivo. Ceste a pogotovo autoputevi u Irskoj su dobre. No na atlantskoj strani otoka nađe se loših dok na lokalnima uvijek treba paziti na trnje koje raste uz cestu stvarajući sa okolnim raslinjem ponekad tvore tunele zelenila. Sve to kako ne bi plaćali odštetu za ogrebotine. Također, kod iznajmljivanja u jefitnijim agencijama obratite pažnju na gume i felge jer tu vam mogu podvaliti svašta što bi vam kasnije nedužnom mogli naplatiti. Pisac ovih redova preporučuje vam da pri preuzimanju dobro obratite pažnju na sve postojeće ogrebotine te inzistirajte da vam na ugovoru sve one označe. A što više kilometara napravite irskim cestama, ne samo da ste bolje usavršili vožnju pogrešnom stranom ceste, već ste, a što je najvažnije, na vlastito zadovoljstvo puno toga vidjeli.

I na kraju ovog kratkog osvrta još samo dva savjeta. Na M50 oko Dablina je elektronska naplata cestarine pa zato se kod agencije informirajte hoće li vam to naplatiti ona ili to preko web stranice morate u roku 24 sata platiti sami. Na autoputevima budite pripravni da zavisno od duljine dionice (100njak ili 200njak km) na rampi platite 1,90 ili 2,90 € u kešu (pripremite kovanice unaprijed).

Irci su veseli i nadasve pristupačni ljudi. Prihvaćaju strance. Iz osobnog iskustva pisac vam veli da riječ “Croatia“ u Irskoj uvijek izaziva veliki osmijeh a vrlo često neskrivenu simpatiju i bliskost. Možda je to zato što je sudbina hrvata i iraca u neku ruku vrlo slična? A baš kao i Hrvatska, Irska je definitivno turistička top destinacija Europe. No za razliku od Hrvatske koja svoje turističke potencijale nikako da iskoristi i prevali ih na čitavu godinu, Irskoj to uspjelva. Irci luduju za amerima a ovi, bez obzira na podrijetlo i obiteljske korjene (preko 60 miliona amera je irskih korjena), luduju za Irskom. Pa stoga nije čudno da je Irska valjda jedina država u svijetu gdje se uz domaću zastavu bez pardna vrlo često vijori američka (danas još i EU zastava). No prevarili biste se ako bi pomislili da turisti iz drugih europskih država masovno ne posjećuju Irsku. Naprotiv! Pisac ovih redaka vam svjedočiti upravo suprotno baš kao i da se oko Connemare (Galway) i na jugu (Cork, Kerry) ponekad na i oko ceste nađe oznaka ili upozorenje na njemačkom i (zamislite) španjolskom.

Irska je zelena i lijepa. Takva je jer je tijekom čitave godine kišovita. Nema tog dana u godini kada barem u jednm dijelu ne pada kiša. Jednako, tamo budite pripravni na brzu izmjenu kišnih i sunčanih perioda kao i to da na vas iz gotovo vedrog neba odjednom počnu padati kišne kapi. Ipak, unatoč tome Irska je vrlo turistična. Pogotovo njena Atlantska obala. Recimo County Galway. Oboje, Logh (jezero) i River (rijeka) Corrib dijele taj poluotok na dva dijela. Na zapadu nalaze se puste i surovo prelijepa bespuća koja nemilosrdno šibaju vjetrovi Atlantika. Tek tu i tamo poneka zaštićena oaza visokog raslinja napravljena i održavana isključivo ljudskom rukom. Park je to prirode na koga irci su ponosni baš k'o i na Connemara national park te obližnji Kylemore Abbey.


Kylemore Abbey



Kylemore Abbey smješten je na rubu nacionalnog parka. To je zasigurno jedan od najljepših viktorijanskih pa i europskih dvoraca sa njegovanim parkom a što krajem 19. stoljeća bi na neki način moda. Uz dvorac je crkvica i mauzolej, a tu je i obavezni park oko jezera te predivno uređen botanički vrt koga ima smisla posjeti samo kad raslinje u njemu buja i još ne spava zimski san odnosno, kad se oni budi kao što ne bi slučaj za vrijeme mog posjeta. Priča oko dvorca pomalo je tužna i sliči tužnoj priči o Trakoščanu (Ivan i Julijana Drašković). Henry se nakon prerane smrti voljene Margaret više nikad ne oženi a njegov sin, nakon što dvorac primi u zavjet, isti pokloni benediktincima. I tako je tu danas smješten samostan. Ipak, dio glavne zgrade i svi prateći sadržaji otvoreni su za posjetitelje a ulaz se naplaćuje (12 €). Sve u svemu, dvorac predstavlja idealnu destinaciju za lijep i ugodan cjelodnevni izlet koji će vam definitivno napuniti baterije.



Kylemore Abbey: Kratki filmski zapis




































Wild west Galway



Put prema ili od Kylemore Abbey vodi preko Clifdena. Gradić je to smješten u malom fjordu što izlazi na predivnu divlju obalu Atlantika koja e jidealna scena za započeti wild coast drive. Pa se tako vozite kroz krajolik prelijepih i surovih goleti priobalnih krajeva prepunih fantastičnih pješčanih plaža. A sve to zajedno sa tamnozelenoplavim osunčanim Atlantikom podno kristalno plavog neba sa ponekim oblakom naprosto mami da uđete i isprobate ocean. No ne zavaravajte se jer ovdje čak i ljeti, a kamoli u neko drugo doba, bez gumenog odijela nije se uputno ni surfati a kamoli kupati.


Wild west Galway: Vožnja kroz zanimljive pustopoljine poluotoka.











Tipičan fjord atlantske obale, negdje oko Clifdena.


Wild west Atlantic: Pogled na ocean i plažu.


Clifden se priprema za navalu amera.



Istočno od Corrib river krajolik Galwaya je pitom. Prepun je idiličnih livada i pašnjaka na kojima uz ovce mirno preživaju goveda i konji kojih je Irska prepuna. I dok je zapadni dio potpuno otvoren i bez međa, istočni baš k'o i čitava Irska omeđen je mnogobrojnim kamenim odnosno trnovitim ogradama. Pitate li zašto, irac će reći “da stoka ne bi bježala“ no vi intuitivno znate da to baš i nije potpuna istina jer ... Irci, iako otvoreni i ljubazni vrlo ljubomorno čuvaju svoju tradiciju, kulturu, vjeru i naciju a što im omogući da kroz stoljeća opstanu.


Belfast Castle


Irci iz Titanic muzeja


Belfast Ulster Young Militants mural


Belfast IRA mural


Belfast Titanic museum


Engleski kralj Charles u 18tom stoljeću dekretom preko noći iz Ulstera protjera irce (katolike), oduzme im svu zemlju i podijeli je svojim zemljacima, škotskim protestantima čime svaki škotski beskućnik dobi 20 akri tuđe zemlje. Pa oni lijepo ovdje zasade plantaže konoplje koja bi potrebita za izradu brodskih i drugih užadi. I to začne sve Irske sukobe, pogotovo one u njenom sjevernom dijelu Ulsteru iz koga Charles doslovce progna sve irce. U tim i takvim okolnostima irci bijahu prisiljeni se iseljavati. I to prvenstveno u Ameriku ali i Britaniju (u Londonu većina policajaca su tradicionalno irci) jer u svojoj zemlji bijahu oni obespravljeni građani drugog reda. Te kako im je prijetila potpuna asimilacije upravo im tradicija, vjera i kultura očuvaju naciju koja tako opstane unatoč tome što im britanci nastojaše zatrti jezik. Pa se danas svega 1,7 milijuna iraca služi galskim jezikom iako se on službeno uči u školi. A kao šlag na tortu, tvrdokorni i uporni irci ne samo da opstanu već s vremenom čak asimiliraju škote pa ovi u međuvremenu postanu irci protestanti. Inače, i irci i škoti potomci su starih naroda koji od davnina nastanjuju ovo otočno područje.


Town called Galway













Cliffs of Moher drive



Za Galway obično vele da je najirskiji grad na otoku a ja ću mjesto priča o njemu samo priložiti fotografije. Pa ću potom krenuti na jug vozeći se tik uz divlju atlantsku obalu prema Clifs of Moher prolazeći kroz pitoreskna primorska mjesta gdje brodice na vezu spavaju i mame na predah. Put me vodi kroz tipičan pejzaž i uz tipične utvrde koje se ovdje nazivaju dvorcima (castle).



Irska cesta uska je i vujuga ali automobil je guta bez greške.














Vožnja kroz tipičan gradić negdje na atlantskoj obali otoka.




Cliffs of Moher

O Cliffs of Moher, toj stjenovitoj irskoj atrakciji na atlantskoj obali, negdje na pola puta između Galwaya i Limericka i koja se na pojedinim djelovima strmoglavlja do gotovo tri stotine metara nad oceanom puno je toga rečeno i manje više sve je poznato. Pa vas zato mjesto riječi prepuštam fotografiji i filmu.





Cliffs of Moher: Svugdje se nađe muzika.








Cliffs of Moher: Ajmo malo o visini (samo za hrabre).




Sligo County



Cast a cold Eye
On Life on Death
Horseman pass by
.


Mali gradić Sligo smješten na Atlantskoj obali, gotovo na krajnjem na sjeverozapadu otoka, osim što je administrativno sjedište okruga (County) poznat je po velikanu Williamu Butleru Yeatsu koj' tu je rođen i pokopan i definitivno pripada eliti.



I dok vi na spomen imena poznatog vam ugodno zadrhćete ili pak, za vas to nepoznato ime, radoznalo guglate da saznate tko to jest, pisac vam ostavlja nekolicinu večernjih fotografija gradića u kome, kao i uz Cork na jugu smaragdnog otoka, proboravi lijepe irske trenutke.

Town called Sligo















Doneghal County



Doneghal County je baš kao i Yeatesova poezija. Bajka. Zato navede li vas put na ovaj kraj otoka, žrtvujte još malo i odvezite se na sjever prema Kilclooney te potražite čuveni Dolmen. To je još jednom u nizu starih arheloških nalaza na otoku (procjena se kreće preko 4000 godina) koji su, uz nezaobilazni Newgrange, važni za razumijevanje nastanka ljudske civilizacije. Uz arheološku znatiželju bit će to ugodan cjelodnevni izlet u predivne krajolike i susret poneki sa fantastičnim pješčanim plažama sjevernog Atlantika.









Umjesto završetka

I na kraju što reći odnosno kako zaključiti ovaj putopisni slikopis na koji ste, nadam se ne zalud, dangubili pozamašnost svog vremena? Što reći o prelijepoj zemlji smještenoj na smaragdom otoku zelenom usidrenom na sjeverozapadu Europe? Umjesto velikih riječi možda priložiti još koju fotografiju Corka, drugog po veličini grada Republike Irske i pregršt spojki na zanimljivosti o Irskoj koje prethodno sam darovao Internetu. Ako ste ih već konzumirali, da se možda prisjetite. A niste li ter imate li volju da prelistate koju, to nek' vam zanimljiva uputa bude. U svakom slučaju, ukaže li vam prilika šansu, svakako posjetite smaragdni otok. Irska je predivna, irci su vrlo dragi pa vi sve to zasigurno nećete požaliti. Vjerujte mi na riječ.

http://zagrebackidekameron.blog.hr/2013/07/1631681513/meeting-with-boss-cork-ireland-july-18th-2013.html

http://zagrebackidekameron.blog.hr/2013/07/1631684191/corridors-of-time-newgrange-ireland.html

http://zagrebackidekameron.blog.hr/2013/09/1631699286/irske-razglednice-1.html

http://zagrebackidekameron.blog.hr/2013/11/1631713854/irish-roundeabouts-belfast-55-kao-prezivljavanje-i-dozivljavanje-istine.html



Town called Cork




























Oznake: Zagrebački dekameron

15.05.2014. u 09:31 • Dobre vibracije (31)Troši toner#

U fokusu

OVA BLOG STRANICA PRILAGOĐENA JE ZA WINDOWS 10 OKRUŽENJE I MS EDGE






Kutak kazala koji informaciju daje što bit' će objavljeno skoro, sve kako pučanstvo ne bi zabludom lutalo jer u mraku se obično ništa pametno ne nađe izuzev, ah tko će ga znati.





Bocca di Rossa

Niska što opisuje vječnu ljudsku komediju od kada je svijeta i vijeka na koju vječna ljudska glupost uvijek i ponovo nasjedne a što za vas zabilježi i uprizori meštar Bocaccio.

@ Bocca di Rossa
___(o ljubavi svetoj i ljubavi putenoj)
@ La Dolcenera
___(o tome kako Ruža pronađe sreću)
@ La Redenzione
___(o tome kako se Ruža iskupi od grijeha)
- Novela 4: La Partita
___(o tome kako sprijeda i straga Ružu orobe dva svjetovna vraga)
- Novela 5: La Manipolazione
___(o tome kako informacija postaje manipulacija)
- Novela 6: La Prestazione
___(o tome kako se izvodi predstava)
- Novela 7: La Finestra
___(o ljubavi čistoj, o ljubavi jedinoj)

(kraj)

Copyright © by Bocaccio, Zagreb



Novele iz albuma






Agramerske priče

Niz novela koje spominju čudnovata uprizorenja sa zagrebačkim coprnicama štono dogode se u vremena razna, što onomad a što sad. Novele te razbibrigu slave a hrane znatiželju vašu što spomen metne na ljudsku pakost ali i dobrotu koja bliskošću milih duša zrači. Zabilježi, uprizori i podastre meštar Bocaccio Zagrebački.

@ Zvezdišče
@ Coprnica stuba Kapucinskih
@ Vještičje sijelo
@ Čarobni pehar
@ K Crnom Orlu
@ Tajni Grad
@ Okrutne igre
@ Sveti Gral
© Seks i grad
(kraj)


Do kraja svijeta

Niska optimističnih novela sa svih strana koje slijevaju na mjesta gdje najljepše je biti. Prozori su to što gledaju i katkad zazvižde melodiju što detalje poji koji ne trebaju zaboravljeni biti. Sve to meštar Bocaccio zabilježi i ukrasi tipkovnicom riječi.

© Satellite of Love
- Izgubljeni u prijevodu
© Kad najljepše je voditi ljubav
- Dražesni poljupci svibanjski
© Soulmates (Do kraja svijeta)

(kraj)


Što žene žele

Niska novela koja poduči patera Očenašeka što i kako činiti te ga uputi u ljudske slabosti, tajne i vline. I jošte ga nauči da one nisu Bogu mrske kako se to ponekad nekima učini, nu naprotiv da su drage ter svašta dobrog i poučnog Svijetu iznjedriti mogu. Remake u novom vijeku na veselje i radost a u spomen na Prethodnika Velikog koj' onomad zabilježi priliku poneku koja jošte i danas bridi ter zabavu a i pouku daje.

© Novela prva: Soba s pogledom
© Novela druga: Kad se bistre sestre slože i olovo plivat' može
© Novela treća: Svetac
© Novela četvrta: Što jest, jest
© Novela peta: Obiteljski posao
© Novela šesta: Kako Izabela očuva čast a sebi da počast
© Novela sedma: Kato, Kato, moja ljubav, moje zlato

(kraj)


Nepristojne priče

Zagrebački dekameron s ponosom metne ovaj ciklus novela erotskih koj' cilj postati hit ima ljeta gospodnjeg. Lako ke to i zabavno ter štivo poućno za sve one kojima pouka il' poduka treba kao i za one koji podučavati svekoliko mogu. Za one koji se snažnima osjećaju da razabru žito od kukolja. Baš k'o što onaj reče, ljubav nikad nije tako dobro prijala kao što prija danas.

© Tramvaj zvan čežnja
© Dugo toplo ljeto
© All That Jazz
© San ljetne noći
© Kako sam postala sponzoruša
(kraj)


Ljubav preko Interneta

Bilješke jedne tipkovnice o ljubavnim i inima zgodama i prigodama sa iskustvima sajber i stvarnog svijeta koji današnjem životu definitivno uzima homo sapiensa, ukoliko ta vrsta još uopće postoji.

© Jeftini ljubavni romani
© Priča o ljubičici i ruži
(kraj)


Priče iz Maksimirske šume

Osebujne novele iz života vučica koje se u noćima, kad pun mjesec obasja zvjezdano nebo ponad Maksimirska šume, vode čudesnim putevima svega onoga što čini život a što tipkovnice perom pribilježi meštar Bocaccio vama na čitanje da bi odmorili dušu.

© Pogled u zjenicu oka
© La Mariposa ala cart
© Kako uhvatiti zlatnu ribicu (doručak u krevetu)
© Priča o ružnom pačetu (Jedna obična priča)
© Kako prevariti vraga (True love story)

(kraj)


Priče iz škrabice

Štikleci novela što na neobičan način premošćuju prostor i poniru čas u vrijeme sadašnje a čas u vrijeme prošlo ter ne znaš što zbilja a što san je i što novi dan donosi Sve u svemu, ugodna zabava izvučena iz zaborava prašnjave bakine škrinjice. Novele su to za odmor, osmijeh i trunak mašte koju goni želja skrivena u tajni da ugodan trenutak poneki smjerno vam dade.

© Novela o ključiću i bravici
© Zlatokosi konjušar
© Klavirski koncerti Ewe Bonerowsky
© Evanđelje po Zorki
© Novela o Nevici i Franiću
© Kad top prepolovi dan
© Tramwajčica
(kraj)


Samostanske priče

Spomen što ga Bocaccio zagrebački metne u čast i slavu svog prethodnika fiorentinskog koj' onomad šaljive zgode perom na papir ovjekovječi a u kojem se nalaze novele razne o šaljivim ljubavnim zgodama novovijekim i posvećenim raznim stvarima svevijekim.

© Gondoli, Gondoli, Gondola
© Važno je zvati se Ernest
© Dobro jutro Margareta
© Do re mi fa so la si do
© Kako pregoriti na poslu bez suvišnih zašto
© Kako konju prebrojati zube
© Čudnovati događaji u samostanu svete Basilisse

(kraj)


The Beach

Jeste li doživjeli pustolovinu života? Ako jeste, neka vas ova zbirka neobičnih novela izvučenih iz prašnjavog romana podsjeti na nju. Ako pak niste, zavirite u predložak taj da bi složili vlastitu. Ne volite li avanturu nitko vam nije kriv jer sami jadni ne znate kolika uzbuđenja i radosti života gubite obitavajući pod kapom nebeskom.

© Prolog: Tajanstvena karta
© Dolazak: Batangas na kraju svijeta
© Otok: Mindoro Oriental
© Plaža: Rajski vrt tropskih mora
© Plaža: Tamaraw ili povratak iz plave lagune
- Plaža: Hey sir, do you want to buy a massage?
© Indiana Jones: Ultravox na terasi Vienna caffea
© Indiana Jones: Tajanstveni Mindoro Occidental
© Ermita, Ermita: Metro Manila na dlanu Intramurosa
© Epilog: Snovi jedne stjuardese na letu OU491

(kraj)


Ispovijed jedne čokolade

U davna vremena neki je pjesnik napisao da su sve velike i prave ljubavi tužne. No moraju li one uistinu takve biti? Saznajte toi provjerite te prema osobnom raspoloženju odaberite kraj što priči značaj završetka il’ svršetka daje.
Bilježim se sa štovanjem,
Bocaccio.


© Toranj
© Povratak
© Čokolada
© The Blogger
© Latice padaju
© Svi naši svršetci

(kraj)


The overture

O zgodama i nezgodama što započinju i zaršavaju u Zagrebu a u međuvremenu se odvijaju u metropolama raznim sjeverne Europe daleke. Uz prelijepa svršavanja koje božji dar putenosti nam pruža, saznajte poneku zanimljivost o gradovima a koja se obično ne spominje u turističkim vodičima iako bi možda spomenuta trebala biti.

© Katarina sa Gornjeg grada
© Harvest End
© Fantastični snovi Gospodara prstenova
© Do the Strand
© Kod kuće je najljepše
Bonus:
- © Na tem Práhskyem mostě
- © Violinski koncerti u Veronikagaβe 17
- © Syrena Ryneka Warszawszkogiego
(kraj)


Cherchez la famme

O balerini koja je voljela život sa promišljanjima o razlozima zašto je ponekad teško prihvatiti život u dvoje. Tople novele protkane su šalama i nekim veselim zgodama u kojima se svi prepoznajemo uživajući u daru ljubavi.

© Djevojke na fotografijama
© Portret jedne balerine
© Posljednja večera
© Labuđe jezero
© Ljubav na kraju grada

(kraj)


Kad zamirišu trešnje

Novele o proljeću jedne tankoćutne vampirice koja je odlučila postati strasna žena vrele krvi u čemu je uspjela a što zabilježi i ubaci u bilježnicu Furbijevih dogodovština novovijekih neobičnih meštar Bocaccio zagrebački.

© Legenda o vampirima
© Hitna služba
© Sutra je novi dan

(kraj)


Life during wartime

Čitajte pomno novelu ovu
što spjevana bi jedne Ivanjske noći
u ko'j mlađak sklanjajuć' zvijezde sa neba
ljubavi strasnoj uzdigne slavlje.
Pa kad vas na rijeku put smjera nanese
spomen na ovu tad ćutite priču
o ljubavi koju ljuljuškaju vali,
na splavi, na rijeci, pod mjesecom sjajnim.


© Pastirova priča
© Crime of Passion (Shekespear's dream)
© Tajna receptura ili kako se radi roquefort

(kraj)


Čudotvorac

Tri novele o čudnovatim događajima sa plavookim zagrebačkim anđelima koji su podno Sljemena Bogu ispali iz torbe i donjeli veselje u sva četiri godišnja doba a koje prema diskretnim naputcima planinara pribilježi meštar Bocaccio zagrebački i za vijeke buduće ovjekovječi.

© Cvjetna nedjelja
© Na Sljeme, na Sljeme, na Sljeme
© Na Tri kralja ili sve je dobro što se dobro svrši

(kraj)


Julijana

Lepršave novele posvećene ljubavi o zagrepčanki koja živjela je za ljepotu što pruža je umjetnost zbog koje Pariz posta njen drugi dom.

© Ljetna razbibriga - Zagrebački fukodromi
© Prilog vječnom pitanju o tajni ženskih gaćica
© Umjetnički paviljon
(kraj)


Djevojka sa Dubravkinog puta

Novele posvećene jednom ljetu i trenucima slatkim u kojima spominje se jedna djevojka koja znala je što želi a što je na svoj osebujan način i ostvarila.

© Gdje je najbolje voditi ljubav?
© Poslovni ručak zagrebačkog fakina
© Vesele žene zagrebačke

(kraj)


Karmela

Storija u niski od pet novela koje pomno se i poskrivečki čitaju u krevetu pred spavanje. Od ponedjeljka do petka. Ukoliko vam liječnik prepisao je život bez stresa, vi ostavite se čitanja novela ovih poradi posebnog uzbuđenja koja bi mogla naštetiti vašem zdravlju. Ako niste slučaj taj, stupite korakom i ophodite sad novele te.

@ Dvije i po novele
© The Story
© Moja ljubav
© Čista pornografija - Tjelovo
© Može li žena silovati muškarca

(kraj)


Daj se Ines

Štikleci novela koje na neobičan način premošćuje prostor i poniru čas u vrijeme sadašnje a čas u vrijeme prošlo ter ne znaš što zbilja je a što san i što donosi novi dan. Sve u svemu, ugodna zabava izvučena iz zaborava prašnjave škrinjice za odmor, osmijeh i trunak mašte koju goni želja skrivena u tajni da ugodan trenutak poneki smjerno vam dade.

© Umjesto predgovora
© Žena dijete
© Ljeto je u gradu a ribice u ribnjaku
© Dekadencija na reliju Pariz - Dakar
© Samo za odlikaše
© Mille miglia - La corsa piu bella del mondo

(kraj)

Copyright © by Bocaccio, Zagreb