Zagrebački dekameron

novele o životu i njegovim strastima

Bilješka autora



Zagrebački dekameron zbirka je priča od novela lakih koje nepretenciozno troše vrijeme kao hobi jedne duše koja provodi večeri uz poeziju pera od tipki što kotrljaju riječi. Ako ste pismenost svoju uzdizati stali i razumijete se u zadovoljstva razna, podarite si trud i pročitajte ovaj proslov od riječi ter odlučite vrijedi li vam virit' kroz ključanicu ili otvorit' škrinjicu u koj' blago se krije.

Proslov od zrna bibera

Postoji li svaka sličnost sa likovima i prilikama raznim u koje vas život dovede te je li ona namjerna ili slučajna, to zaključite sami. Želite li iz bilo kojeg razloga autora pohodit' kliknite na spojku preko koje se sa autorom brzo opći:

mail search:
bocacciozg@yahoo.com





Purgeraj



Popevke sem slagal i rožice bral i Zagrebu samo ja mladost sem dal ...
Samo za purgere i one koji Zagreb u srcu nose i time se ponose.


© Zbudimo se purgeri
© Priča iz Saloona
© Duhanski put
© Pimpek plac
© Zrinjevac
© Republika peščenica
© Adventske špelancije
© Zagreb, Amerika u malom




Priče sa zapadne strane



Tematska svaštara od niske priča, crtica i novela koje meštar Bocaccio ispriča i odasvud ih skupi u kolekciju zbirke kao spomen na ljudski um koj' istovremeno veleban je al' ponekad i glup jest a sve to bez pretenzije da konačnu pouku smjerniku on dade.

© Bez velikih riječi ...

© Priče iz Bečke šume ...
© Violini s ljubavlju ...
© Najveća moguća cijena ...

© Piratice s Kariba ...
© Stockholmske vertikale i paralele ...
© Galebovi u slici i riječi ...
© Pit i to je Amerika ...

© From Moscow with love ...
© Space oddity - part 1 ...
© Space oddity - part 2 ...
© Born to be Wild ...
© Meeting with the Boss ...
© Corridrs of Time (Newgrange)...
© Irske razglednice ...
© Paris latinos ...
© Belfast 55 ...
© Proud to be Scotch ...
© Legenda o Sretnom Princu na dvoru Kralja Artura ...

© Kad muškarci kuhaju ...
© Zagrebačke priče: Posljednji fijaker ...
© Čuvar Irske u zimskom razdoblju ...

© Heidelberg - Stars on 45 ...
© Gastronaut - Stars on 45 ...
© Moja Domovina u slučajno nabacanim fotografijama s voznim redom ...
© Gastronautika u pregršt fotografija ...
© Chicago - my kind of town ...
© Bocaccio u Africi ...
© Ukratko iz Nairobija ...
© Advent u Nairobiju ...

© Prvi mačići se red blogere bacaju ...
© Sve što ste željeli znati o safariju, a niste se usudili pitati ...
© Sva čuda svijeta ...
© Cheri Cheri Lady ...
© Taman za Meštra Bocaccia ...
© Geiles Leben ...
© Nebo ...
© Sreća ...

© Priča o sedam zečića ...
© Snovi
© Samo za odabrane

© Moja najljepša priča

Copyright © by Bocaccio, Zagreb




Što muškarci žele



Jedna tematska niska priča, crtica i novela koje meštar Bocaccio ispriča i odasvud ih skupi u kolekciju zbirke bez pretenzije da nešto posebno pametno on veli već samo da vas razveseli.

© Vožnja je strast

© Pet razloga zašto se šveđanke ne boje zime ...
© Švedski brendovi u slici i riječi ...
© Coolest things in the world

© Ja się boję sama spać
© I mi konja za trku imamo
© Born to be wild u 17 slika

© Mercedes-Benz


Copyright © by Bocaccio, Zagreb




Basne za velike i male



Niska basni raznih koja poduči, zabavi i k tomu jošte na načine razne korisna bude biti može jer napuni i izdovolji i trbuh i tijelo i um ljudski raznim radnjama zadovolji. I sve to baš onako kako na životinjskoj farmi priliči i na njoj treba biti a koje se pametan čovjek ponekad razložno valja kloniti.

© Večernja škola
© Tata ti me voliš
© Božićne priče za velike i male
© To Be or Not To Be
© IzPonova (Orlići opet lete)
© Božićna priča
© Ljubitelji životinja u policijskoj stanici 666
© Ljevica i desnica u vrijeme adventa ...

Copyright © by Bocaccio, Zagreb



petak, 27.02.2009.

Plaža: Rajski vrt tropskih mora



Konačno na Plaži. Sa pješčanog žala podno kristalno bistrog neba, sve do kuda pogled seže, prostire se nepregledna pučina ... Tu ih je čekao brbljavi Frenki, vlasnik Nipa Hut Cottage Resort-a. Debeli Frenki posjednik devet je tamnoputih ljepotica koje su ga služile i uz to posluživale goste koji su odsjedali u njegovom resort-u. Društvo je zauzelo kolibe. Žani i Furbiju bilo je dosta noći provedenih u skučenoj sobici Chung King Mansion-a na Kowloonu pa se svatko udobno smjesti u vlastitu kolibu. Nijemac i Danac, štedljivi i racionalni, dijelili su zajedničku kolibu. Kolibe u resort-u, baš kao i sve ostale na i oko plaže, bile su sojenice, građene tako da je centar svih zbivanja na predivnoj terasi sa koje puca pogled na morsko plavetnilo morsko dok stube sa terase vode direktno na pješčani žal. Stupovi na kojima koliba stoji zaštita su kako od mora tako i od životinja koje obitavaju na kopnu.


U oskudnom komforu male sobice Hong Kongu ponad kreveta na stalk je uvisio televizor. Gledao ih on je svojim praznim ekranom i bio nijemo začuđen što ga ignoriraju. Kowloonške noći provodili su u obližnjem džez baru pijuckajući pivo i družeći se sa australcima koji tu navraćaju na svojim putovanjima svijetom. Jazz, booze and snooze. Emilija im je oduševljeno pričala o baru dok su u Pekingu i raspravljali o projektu ‘Plaža'.

Ned Kellys Last Stand. Bar je uvijek prepun australaca, tih najveselijih ljudi na svijetu koji u ovom kutku daleko od svog doma, u kratkoj pauzi na putovanjima, traže dobar provod. Žana i Furbi bi u bar odlazili oko ponoći. Vrijeme do tada trošili su na lutanja Kowloonom ili Victorijom, dijelovima Hong Konga koje dijeli uski morski tjesnac. U vrijeme koje spominje priča još nema mosta pa tjesnac premošćuju trajekti i tunel. Žana, zanesena nebeskim visinama svog poziva gdje putnike služi pićem, hranom i duty free prodajom, po vrhuncima Victorije tražila je svoga princa.
„Tamo negdje na vrhu stanuje tajkun.“ pričala je u šali pogledavajući prema vrhu dok su se uspinjačom približavali vrhu Viktorije.
Furbi je sve to pažljivo snimao i u trgovinama tehničke robe tražio opremu za svoju video kameru. Jednu večer proveli su u malom i romantičnom ribarskom seocu na otočiću nasuprot Macao-a jer ... Kad ste u Hong Kongu nakon par dana dobro je skoknuti brodom u Macao. Ako ništa drugo a ono da dobijete na vremenu dok čekate da vam u ruke zapadne neka jeftina avionska karta za povratak u Europu. Najjeftinija viza u Hong Kongu vrijedi samo tjedan dana pa je tako nevolje najbolje preduhitriti. Kad bi se jutrom, umorni od provoda, vratili u svoju malu sobicu na Kowloonu, od cjelodnevnog umora samo bi se strmoglavili u krevet i u tren bi zaspali.


Sjedio je na aerodromu i čekao najavu leta za Zagreb. Na ekranu iznad gate-a crvenim je slovima pisalo: Delay 30 minutes.
„Opet kasnimo.“ pomisli Furbi i nastavi prelistavati mail-ove. Za oko mu zapne jedan stari mail koga je u trenucima nadahnuća poslao u Zagreb Žani iz Varšave:

Svanulo je jutro i petak je. Iako je u Varšavi oblačno ipak nije tako mračno kao posljednjih dana. Obasjava me ljubav koju nosim za tebe. Grije me pogled što daleko od mene gleda u smjeru odakle ću doći. I dok vjetar puše a sunce se tek sprema, radujem se povratku kući. Nosim ti ljubav što je dio mene i koju čuvam samo za tebe. Toliko te volim da to ne stane u riječi a kamoli u pogled što ti ga upućujem. Ljubav je duboko, duboko je u meni i ona je samo za tebe. Jedina moja, ljubav čeka na susret što nam ga donosi petak. Neizmjerno te volim najdraža moja."

Nastavio je čitati. Čitao je odgovor:

Ljubavi moja tako me je razveselilo tvoje pismo da mi kroz cijelo tijelo prolazi predivna toplina što ide od srca, struji mi po tijelu pa se opet vraća u srce.. Čekam te i širim ruke samo za tebe i tvoj zagrljaj. Puuuuuuuuuuuusa."


U trenu mu proleti film što ga je one večeri gledao kod kuće. Ona je nosila crni kimono sa uzorkom crveno-zelenog zmaja. Zmaja koji riga vatru, zmaja koji daje snagu i zmaja koji vodi ljubav. Otpravi ga u kupaonu pod tuš. Iz tuša se u potocima slijevao mlaz vode niz njegovo tijelo. Osluškivao je žubor vode kadli ... tiho i iznenada pojavi se Žana.
„Hoćeš li me našamponirati?“ upita ga na što joj on bez pogovora prihvati želju.
Okrenuta guzom osjećala je njegove ruke kako joj nježno plove po grudima i maze bradavice. Osjećala je kako se bradavice ukrućuju i kako joj tijelom prolaze žmarci drhtavog zadovoljstva koje ježi kožu. Trljala se o njegov penis koji je, prihvaćajući signale, reagirao prema očekivanjima.
Topla voda pomiješana sa mirišljavim šamponom slijevala se niz njene bokove dok su mu ruke putovale prema njenoj mačkici.
Mač uđe u nju i ona osjeti zadovoljstvo ravno onom što joj ga je one noći, na Plaži, u kolibi podno tuša, darivao Nijemac. Te noći ona je s njime vodila ljubav. Potom su oboje, zagrljeni ispod zvijezda, promatrali kako mjesec obasjava tamnu pučinu i zrcali svjetlo na glatkoj površini mora dok se pučina ljeska poput ulja.
„Zanosno i očaravajuće.“ komentirala je dok su zamišljeno gledali u daljinu osluškujući zvukove tišine beskraja koji stapaju se sa zvucima obližnje džungle.
„Ti. Ja. Avantura. Ljubav. Stranci koji sretnu se u noći i uživaju u samo njima pruženom trenutku vječnosti.“ uzvrati Nijemac dok su do njih dopirali zvuci mjesečeve rijeke.



Kada su prvog dana kasno popodne stigli na plažu mrtvi umorni od puta Žana mu reče:
„Bok, idem spavati." i povuče se u svoju kolibu.
Furbi je bio umoran od puta ali je bio i napet p amu se nije spavalo. I tako, nakon što se raspremi odluči prošetati se okolinom. Uz put je navratio u obližnji bar i naručio hladno pivo:
„Donesite mi ga na terasu, molim." Reče im.
Potom se vrati u kolibu, zavali u ležaljku i zapali cigaretu za opuštanje. Otpuhujući s vremena na vrijeme tanki dim, sjedio je do dugo u noć uz pivo i osluškivao zvukove. Promatrao je pučinu beskrajnog mora i fantaziju zvjezdanog neba.


Tropska noć traje točno dvanaest sati, baš kao i tropski dan. I nikada nema promjene. Mrak pada oko šest uvečer i traje do šest ujutro. Noću tropsko nebo preplavi sjaj zvijezda kakve se ne mogu vidjeti nigdje drugdje na kugli zemaljskoj. Zvijezde trepere jarkim crvenkastim sjajem a meteoriti šaraju zvjezdanim svodom i ostavljaju kratke, lepršave tragove koji im bilježe put. A za to vrijeme, sa pučine dopire šum valova koji ritmično zapljuskuju pješčani žal donoseći mir velikog oceana.

Pod svjetlom reflektora video kamere pješčana plaža prepuna je malenih crvenih račića. Račići se veselo igraju na žalu i bježe u more kako ih ne bi dostigao zvuk škripavih ljudskih nogu koje bose šeću po plaži. Noge u vlažnom pijesku ostavljaju samo kratkotrajan trag kojeg potpuno prekriva već sljedeći val koji dolazi sa oceana. Bučni agregati proizvode struju dovoljnu za slabu ali primjerenu rasvjetu. Rasvjeta je dovoljnu da se, na primjer, ponovo zapali cigareta. Samo ovaj puta cigareta ne ide od usta do usta već u njenom okusu Furbi uživa sam. I u tišini mraka promatra daljinu i beskraj svijeta.

„Nikada, ni prije niti poslije, baš nigdje, nikada nisam vidio toliko rakova kao na ovoj plaži. Niti sam uočio kako na nebu postoje tolike zvijezde. Mliječni put rasvijetljen je u svom punom sjaju." plovio je mislima osluškujući tamu koju bi samo ponekad prekidali koraci noćnih čuvara koji povremeno obilaze kolibe i provjeravaju nije li se podno koje zavukla zmija jer ... Otok Mindoro prepun je zmija koje noću prilaze obali i traže svoj plijen: kokoš, pile, pijetla, psića ili štogod drugo veće, na primjer kozu, svinju pa čak i koje omanje govedo. Sve zavisno o veličini i apetitu zvijeri koja stanuje u zmijskoj duši.


Umornog putnika što traži spokoj, plaža, blistajući u kristalno čistoj ljepoti ranog jutra, podsjeća na izgubljeni raj. Raj je to za lutalice, raj za zanesenjake i zaljubljene u beskraj putovanja. Sretnici su to kojima se posreći da ponekad nađu odgovore razlogu što tjera ih na put. Daleko od buke, onkraj svijeta, White Beach je plaža sa najljepše slike i pristaje najneobičnijim ali i najljepšim razglednicama što ih se uopće može zamisliti.

„Baš kao na slici. Još kad ne bi bilo ni ljudi niti koliba. Plaža, pijesak, more, palme, boje. Vizija mira, vjetar u kosi, noge do koljena u vodi. Intenzivne sjene podno kristalno jasnog sunca i jutarnji obrisi tropskog plavetnila koji obzor ispunjavaju neobičnim užitkom. Užitak koji vodi direktno ka Bogu." bosonog je šetao pješčanim žalom i pun samopouzdanja udisao trenutak što na čas može doseći savršenstvo.
„Baš kao Adam dok Eva još spava." vezala mu se niska asocijacija „Neka spava. Za to vrijeme malo ću prošetati."


Kilometri pijeska, kokosovih palmi, biljke sa cvjetovima neobičnih oblika. Intenzivne boje i mirisi. Žuta, narančasta, crvena, purpurna, plava, zelena, blještavo bijela. Priroda poslije tornada i proloma oblaka koji potom slijede uživa u vedrini jutarnjeg sunca. Sve je tiho, čuje se samo šum dugačkih i niskih valova. Valova koji se uz fijuk vjetra što povremeno i na mahove zapuše sa obzora, tromo valjaju pješčanim žalom. Za to vrijeme more boje indiga i kristalno nebo stapaju se na crnoj crti udaljenog obzora. Mir je to i spokoj. Tišina je to obližnje džungle koja diše punim plućima dok lišće na suncu presijava kapi jutarnje rose. Pučinom promiču čamci rijetkih i odvažnih ribara, ribara koji netom poslije nevremena izlaze na more boreći se za svoj svakodnevni opstanak.



White Beach nije prepun bučnih turista kao ostale plaže Puerto Galere. Barem ne krajem kolovoza. Vrijeme je to sezone tornada koji ovdje donose turističko mrtvilo. Pa u to vrijeme ovdje boravi samo ono malo domaćeg življa i poneki, zalutali, par seks turista koji u ovom zabačenom kutka izgubljenog raja traže spokoj.
„Na primjer prva susjeda.“ Furbi sa terase promatra plavokosu Australku. Ona ovdje boravi već neko vrijeme sa prijateljem. Prijatelj joj je tamnoputi domaćin što ga je pokupila u nekom baru u Ermiti.
„Bljedolika plavuša i čokoladni dečkić." smije se promatrajući sa terase svoje kolibe tu neobičnu idilu spokojnog doručka u podne. Ona sjedi a on ju služi.
„Jebiga, to je život." pomisli „U se, na se i poda se."

White Beach nije skup kao razvikani Sabang Beach ali nije niti ekskluzivan kao elitni Small La Laguna Beach. Koliba sa klimom, što je ovdje zapravo oznaka za ventilator i kupaonicom u sezoni košta desetak dolara dok se izvan sezone plaća upola manje. Sve u svemu, to je jako dobar provod za maksimalno dvadeset dolara dnevno uključujući tu hranu i noćne pijanke u obližnjem Nipa Hut baru. Jutarnji dogovor sa ribarima da netom ulovljenu ribu ili rakove, pripremljene po dogovoru donesu tamo, gdje i kada to poželite. Na plažu ispod palme ili na terasu sojenice. Piće? Jeste li za mladi, još zeleni, kokosov orah. Svrdlom mu probušite rupu i slamkom iz njega izvlačite rijetki bijeli sok. A imate li pri ruci alkohola, slobodno ga ulijte u nj. Ovdje to nazivaju Mindoro sling. A kako bi sve imalo specifičan ukus samo dodajte lokalne biljke. Netko to voli a netko ne voli, pogađate li o čemu je riječ?



Nakon što se slijedećeg jutra probudio, Furbi je mirno ljenčario na terasi. Opet je uvlačio dim cigarete. Vidjevši na Žanijnoj kolibi zatvorena vrata zapita se:
„Spava li ili je već ustala?"
Neko vrijeme pažljivo je promatrao ima li na toj strani znakova života no kako njih nije bilo, Furbi stupi na njenu terasu. Kroz poluzatvorene prozore, pored teških zavjesa vidio je Žanu kako mirno leži na krevetu i spava.
„Neću je uznemiravati. Čini se da je sve u redu iako se sinoć u baru žalila na temperaturu. A i to njeno očijukanje sa Nijemcem koji je napustio društvo nedugo nakon što se je ona povukla. Hmmm ... Pa dobro, nek' joj bude. Možda je tako bolje. Barem se mogu posvetiti tamnoputoj ljepotici od sinoć. Kako li se ono zove? Aha, da, Maria. Komad i po. Izazov svoje vrste." Razmišljao je Furbi dok je lagano koračao uputi prema obližnjem baru iz kojega su ga već znatiželjno promatrale Mariine oči.


„Jeste li za izlet do lagune i jezera što smo ga usput prošli?" pitao je Nijemac kada su se tog poslijepodneva svi ponovo našli u Frenkijevom baru.
Sjedili su za šankom uz piće. Nijemac uz Kaiser, Danac uz Tuborg, Žana uz Fosters a Furbi uz Heineken.
„Internacionalno društvo." komentirao je debeli Frenki polako se gegajući dok im je nosio tko zna kojupo redu rundu pića.
„Jesmo ali prvo moramo vidjeti gdje smo to došli." odgovori Furbi.
„Suglasan sam." nadoveže se Danac.
„Kao što sam rekla, ja tamo pješice ne idem." šalila se Žana.
„Dobro, onda ćemo te nositi." Nijemac prihvati šalu i namigne „Jeepneyem.“
„Pa da do kraja sjebem ovo malo rebara. Ne hvala, dosta mi je bilo truckanja od Calapana." inzistirala je Žana.
„Možemo li iznajmiti neko drugo prijevozno sredstvo?" glasno je razmišljao praktični Furbi.
„Društvo, mislim da je najpametnije istražiti gdje smo to aterirali. Pred nama je ionako sve vrijeme ovog svijeta." zaključi Danac i doda:
„Pogledajte na primjer one filipinke, nisu li slatke?"
„Ne samo slatke. One me čine sretnim. Naročito ona od sinoć, Maria." ispali Furbi na što se oči Danca zacakle.
Žana i Nijemac samo su se pogledavali.




(nastavlja se)


Oznake: Zagrebački dekameron

27.02.2009. u 00:15 • Dobre vibracije (44)Troši toner#

U fokusu

OVA BLOG STRANICA PRILAGOĐENA JE ZA WINDOWS 10 OKRUŽENJE I MS EDGE






Kutak kazala koji informaciju daje što bit' će objavljeno skoro, sve kako pučanstvo ne bi zabludom lutalo jer u mraku se obično ništa pametno ne nađe izuzev, ah tko će ga znati.





Bocca di Rossa

Niska što opisuje vječnu ljudsku komediju od kada je svijeta i vijeka na koju vječna ljudska glupost uvijek i ponovo nasjedne a što za vas zabilježi i uprizori meštar Bocaccio.

@ Bocca di Rossa
___(o ljubavi svetoj i ljubavi putenoj)
@ La Dolcenera
___(o tome kako Ruža pronađe sreću)
@ La Redenzione
___(o tome kako se Ruža iskupi od grijeha)
- Novela 4: La Partita
___(o tome kako sprijeda i straga Ružu orobe dva svjetovna vraga)
- Novela 5: La Manipolazione
___(o tome kako informacija postaje manipulacija)
- Novela 6: La Prestazione
___(o tome kako se izvodi predstava)
- Novela 7: La Finestra
___(o ljubavi čistoj, o ljubavi jedinoj)

(kraj)

Copyright © by Bocaccio, Zagreb



Novele iz albuma






Agramerske priče

Niz novela koje spominju čudnovata uprizorenja sa zagrebačkim coprnicama štono dogode se u vremena razna, što onomad a što sad. Novele te razbibrigu slave a hrane znatiželju vašu što spomen metne na ljudsku pakost ali i dobrotu koja bliskošću milih duša zrači. Zabilježi, uprizori i podastre meštar Bocaccio Zagrebački.

@ Zvezdišče
@ Coprnica stuba Kapucinskih
@ Vještičje sijelo
@ Čarobni pehar
@ K Crnom Orlu
@ Tajni Grad
@ Okrutne igre
@ Sveti Gral
© Seks i grad
(kraj)


Do kraja svijeta

Niska optimističnih novela sa svih strana koje slijevaju na mjesta gdje najljepše je biti. Prozori su to što gledaju i katkad zazvižde melodiju što detalje poji koji ne trebaju zaboravljeni biti. Sve to meštar Bocaccio zabilježi i ukrasi tipkovnicom riječi.

© Satellite of Love
- Izgubljeni u prijevodu
© Kad najljepše je voditi ljubav
- Dražesni poljupci svibanjski
© Soulmates (Do kraja svijeta)

(kraj)


Što žene žele

Niska novela koja poduči patera Očenašeka što i kako činiti te ga uputi u ljudske slabosti, tajne i vline. I jošte ga nauči da one nisu Bogu mrske kako se to ponekad nekima učini, nu naprotiv da su drage ter svašta dobrog i poučnog Svijetu iznjedriti mogu. Remake u novom vijeku na veselje i radost a u spomen na Prethodnika Velikog koj' onomad zabilježi priliku poneku koja jošte i danas bridi ter zabavu a i pouku daje.

© Novela prva: Soba s pogledom
© Novela druga: Kad se bistre sestre slože i olovo plivat' može
© Novela treća: Svetac
© Novela četvrta: Što jest, jest
© Novela peta: Obiteljski posao
© Novela šesta: Kako Izabela očuva čast a sebi da počast
© Novela sedma: Kato, Kato, moja ljubav, moje zlato

(kraj)


Nepristojne priče

Zagrebački dekameron s ponosom metne ovaj ciklus novela erotskih koj' cilj postati hit ima ljeta gospodnjeg. Lako ke to i zabavno ter štivo poućno za sve one kojima pouka il' poduka treba kao i za one koji podučavati svekoliko mogu. Za one koji se snažnima osjećaju da razabru žito od kukolja. Baš k'o što onaj reče, ljubav nikad nije tako dobro prijala kao što prija danas.

© Tramvaj zvan čežnja
© Dugo toplo ljeto
© All That Jazz
© San ljetne noći
© Kako sam postala sponzoruša
(kraj)


Ljubav preko Interneta

Bilješke jedne tipkovnice o ljubavnim i inima zgodama i prigodama sa iskustvima sajber i stvarnog svijeta koji današnjem životu definitivno uzima homo sapiensa, ukoliko ta vrsta još uopće postoji.

© Jeftini ljubavni romani
© Priča o ljubičici i ruži
(kraj)


Priče iz Maksimirske šume

Osebujne novele iz života vučica koje se u noćima, kad pun mjesec obasja zvjezdano nebo ponad Maksimirska šume, vode čudesnim putevima svega onoga što čini život a što tipkovnice perom pribilježi meštar Bocaccio vama na čitanje da bi odmorili dušu.

© Pogled u zjenicu oka
© La Mariposa ala cart
© Kako uhvatiti zlatnu ribicu (doručak u krevetu)
© Priča o ružnom pačetu (Jedna obična priča)
© Kako prevariti vraga (True love story)

(kraj)


Priče iz škrabice

Štikleci novela što na neobičan način premošćuju prostor i poniru čas u vrijeme sadašnje a čas u vrijeme prošlo ter ne znaš što zbilja a što san je i što novi dan donosi Sve u svemu, ugodna zabava izvučena iz zaborava prašnjave bakine škrinjice. Novele su to za odmor, osmijeh i trunak mašte koju goni želja skrivena u tajni da ugodan trenutak poneki smjerno vam dade.

© Novela o ključiću i bravici
© Zlatokosi konjušar
© Klavirski koncerti Ewe Bonerowsky
© Evanđelje po Zorki
© Novela o Nevici i Franiću
© Kad top prepolovi dan
© Tramwajčica
(kraj)


Samostanske priče

Spomen što ga Bocaccio zagrebački metne u čast i slavu svog prethodnika fiorentinskog koj' onomad šaljive zgode perom na papir ovjekovječi a u kojem se nalaze novele razne o šaljivim ljubavnim zgodama novovijekim i posvećenim raznim stvarima svevijekim.

© Gondoli, Gondoli, Gondola
© Važno je zvati se Ernest
© Dobro jutro Margareta
© Do re mi fa so la si do
© Kako pregoriti na poslu bez suvišnih zašto
© Kako konju prebrojati zube
© Čudnovati događaji u samostanu svete Basilisse

(kraj)


The Beach

Jeste li doživjeli pustolovinu života? Ako jeste, neka vas ova zbirka neobičnih novela izvučenih iz prašnjavog romana podsjeti na nju. Ako pak niste, zavirite u predložak taj da bi složili vlastitu. Ne volite li avanturu nitko vam nije kriv jer sami jadni ne znate kolika uzbuđenja i radosti života gubite obitavajući pod kapom nebeskom.

© Prolog: Tajanstvena karta
© Dolazak: Batangas na kraju svijeta
© Otok: Mindoro Oriental
© Plaža: Rajski vrt tropskih mora
© Plaža: Tamaraw ili povratak iz plave lagune
- Plaža: Hey sir, do you want to buy a massage?
© Indiana Jones: Ultravox na terasi Vienna caffea
© Indiana Jones: Tajanstveni Mindoro Occidental
© Ermita, Ermita: Metro Manila na dlanu Intramurosa
© Epilog: Snovi jedne stjuardese na letu OU491

(kraj)


Ispovijed jedne čokolade

U davna vremena neki je pjesnik napisao da su sve velike i prave ljubavi tužne. No moraju li one uistinu takve biti? Saznajte toi provjerite te prema osobnom raspoloženju odaberite kraj što priči značaj završetka il’ svršetka daje.
Bilježim se sa štovanjem,
Bocaccio.


© Toranj
© Povratak
© Čokolada
© The Blogger
© Latice padaju
© Svi naši svršetci

(kraj)


The overture

O zgodama i nezgodama što započinju i zaršavaju u Zagrebu a u međuvremenu se odvijaju u metropolama raznim sjeverne Europe daleke. Uz prelijepa svršavanja koje božji dar putenosti nam pruža, saznajte poneku zanimljivost o gradovima a koja se obično ne spominje u turističkim vodičima iako bi možda spomenuta trebala biti.

© Katarina sa Gornjeg grada
© Harvest End
© Fantastični snovi Gospodara prstenova
© Do the Strand
© Kod kuće je najljepše
Bonus:
- © Na tem Práhskyem mostě
- © Violinski koncerti u Veronikagaβe 17
- © Syrena Ryneka Warszawszkogiego
(kraj)


Cherchez la famme

O balerini koja je voljela život sa promišljanjima o razlozima zašto je ponekad teško prihvatiti život u dvoje. Tople novele protkane su šalama i nekim veselim zgodama u kojima se svi prepoznajemo uživajući u daru ljubavi.

© Djevojke na fotografijama
© Portret jedne balerine
© Posljednja večera
© Labuđe jezero
© Ljubav na kraju grada

(kraj)


Kad zamirišu trešnje

Novele o proljeću jedne tankoćutne vampirice koja je odlučila postati strasna žena vrele krvi u čemu je uspjela a što zabilježi i ubaci u bilježnicu Furbijevih dogodovština novovijekih neobičnih meštar Bocaccio zagrebački.

© Legenda o vampirima
© Hitna služba
© Sutra je novi dan

(kraj)


Life during wartime

Čitajte pomno novelu ovu
što spjevana bi jedne Ivanjske noći
u ko'j mlađak sklanjajuć' zvijezde sa neba
ljubavi strasnoj uzdigne slavlje.
Pa kad vas na rijeku put smjera nanese
spomen na ovu tad ćutite priču
o ljubavi koju ljuljuškaju vali,
na splavi, na rijeci, pod mjesecom sjajnim.


© Pastirova priča
© Crime of Passion (Shekespear's dream)
© Tajna receptura ili kako se radi roquefort

(kraj)


Čudotvorac

Tri novele o čudnovatim događajima sa plavookim zagrebačkim anđelima koji su podno Sljemena Bogu ispali iz torbe i donjeli veselje u sva četiri godišnja doba a koje prema diskretnim naputcima planinara pribilježi meštar Bocaccio zagrebački i za vijeke buduće ovjekovječi.

© Cvjetna nedjelja
© Na Sljeme, na Sljeme, na Sljeme
© Na Tri kralja ili sve je dobro što se dobro svrši

(kraj)


Julijana

Lepršave novele posvećene ljubavi o zagrepčanki koja živjela je za ljepotu što pruža je umjetnost zbog koje Pariz posta njen drugi dom.

© Ljetna razbibriga - Zagrebački fukodromi
© Prilog vječnom pitanju o tajni ženskih gaćica
© Umjetnički paviljon
(kraj)


Djevojka sa Dubravkinog puta

Novele posvećene jednom ljetu i trenucima slatkim u kojima spominje se jedna djevojka koja znala je što želi a što je na svoj osebujan način i ostvarila.

© Gdje je najbolje voditi ljubav?
© Poslovni ručak zagrebačkog fakina
© Vesele žene zagrebačke

(kraj)


Karmela

Storija u niski od pet novela koje pomno se i poskrivečki čitaju u krevetu pred spavanje. Od ponedjeljka do petka. Ukoliko vam liječnik prepisao je život bez stresa, vi ostavite se čitanja novela ovih poradi posebnog uzbuđenja koja bi mogla naštetiti vašem zdravlju. Ako niste slučaj taj, stupite korakom i ophodite sad novele te.

@ Dvije i po novele
© The Story
© Moja ljubav
© Čista pornografija - Tjelovo
© Može li žena silovati muškarca

(kraj)


Daj se Ines

Štikleci novela koje na neobičan način premošćuje prostor i poniru čas u vrijeme sadašnje a čas u vrijeme prošlo ter ne znaš što zbilja je a što san i što donosi novi dan. Sve u svemu, ugodna zabava izvučena iz zaborava prašnjave škrinjice za odmor, osmijeh i trunak mašte koju goni želja skrivena u tajni da ugodan trenutak poneki smjerno vam dade.

© Umjesto predgovora
© Žena dijete
© Ljeto je u gradu a ribice u ribnjaku
© Dekadencija na reliju Pariz - Dakar
© Samo za odlikaše
© Mille miglia - La corsa piu bella del mondo

(kraj)

Copyright © by Bocaccio, Zagreb